Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

2+ 1 program lehetőség nem „sima” családoknak | Minimag májusi inkluzív programajánló

2+ 1 program lehetőség nem „sima” családoknak- május

Május van, érkezik az inkluzív családi programajánlónk egyenesen Jónás Nóra gyógypedagógus gépéről.

Május hónapban hármas ajánlatunkkal arra ösztönözzük a családokat, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, és találjanak örömet azokban az élményekben, amelyek valóban mindenki számára nyitottak. Kezdhetünk?

Ilyenkor már egyel könnyebb. Meleg van, süt a nap, ki lehet menni a lakásból (mondjuk tovább is van világos, hosszabb a kötelező szórakoztatási időtartam).

Nehéz kimozdulni. Sokkal könnyebb az udvarban, ahol van egy komplett játszótéri felszerelés, de nincs Kevinke, aki az anyukáját kérdezgeti, hogy „Miért ilyen fura ez a fiú?”. Nincs visító baba, mentőautó, a gyerek számára büdös lángos szag, nem akadálymentesített bejárat stb stb. Komfortzóna van, a maga unalmasságával, de biztonságával.

De ki KELL menni! (Nekem sem könnyű, de a szám nagy:)

Csak jól kell választani, hogy senki ne szenvedjen jobban a szükségesnél!

1. Barlangászat MINDENKINEK!- Verocs

1. Barlangászat MINDENKINEK!- Verocs
Forrás: MKBT Verocs Szakoszály

Ha érintettség miatt olvasod ezt a cikksorozatot, akkor 150%, hogy nem egy programlehetőség esetében gondoltad már azt, hogy „Kipróbálnám a gyerekkel szívesen, de félek, hogy…”

Mondjuk, kipróbálnám én az Aggteleki Cseppkőbarlangot marha szívesen, de ha közepén a gyerek elkezd üvölteni, akkor egy 32 fős holland turistacsoport fog villámokat szórni a szeméből, és azt már köszi nem kérem.

Faragó Tamás és a VEROCS: Hidegrázós történet, ahogy egy konduktor lány, Verocs (Mikolovits Veronika), aki szabadidejében barlangászott, gondolt egy nagyot, és társait megfűzve magával vitte a rábízott „fordított” tanítványait. Ebből az lett, hogy Faragó Tamás és csapata heti rendszerességgel szervez túrákat a Pál-völgyi-barlangrendszerben bármilyen fogyatékkal élő gyermek számára. Ha kell, kézben viszi le a halmozottan sérült srácokat! Verocs már nincs, a barlang vitte el, de nagybetűs EMBEREK viszik tovább az ötletét, szakemberekkel összefogva!

Mi ki fogjuk próbálni!

Most még az adó 1%-odat is nekik adhatod: adószám: 19815802-1-41

Részletek: 

www.verocs.hu

https://www.facebook.com/mkbtverocs

 

2. Gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban

2. Gyermeknap a vasúttörténeti parkban
Forrás: Vasúttörténeti Parkban

Miért ajánlok egy tömeges rendezvényt?

Egyrészt mert nem minden speckó gyereknek van gondja a tömeggel. Nagyon sokan jól viselik, vagy egy fülvédővel viselik jól, de jöhet a tömeg. Viszont a vasút, vonat, menetrendek bármilyen közhely is, de például egy autista gyerek tipikus érdeklődési köre lehet.

Csak, hogy legyen benne egy kis edukáció is: van egy jól látható minta abban, hogy mely tipikus érdeklődési körök, „becsípődések” jelennek meg az autista gyerekeknél.

Számok, betűk, menetrendek, vonatok, dínók, zászlók, metró útvonalak. Azért mert ez egzakt: az é az mindig é, Szomália zászlója is mindig ugyan olyan, és az M2-es metró megállói sem sokat változnak. Ez kiszámítható, biztonságos, szemben mondjuk az emberekkel való kommunikációval, ahol meg kellene fejteni, hogy az arcon lévő mosoly szarkasztikus, vagy valódi öröm.

Szóval, vasútrajongóknak gyereknap a Vasúttörténeti Parkban, május 25-26-án. Lesz itt hüllő bemutató, VR park, egy csomó, máskor nem megtekinthető vonat, jóga, lego programok, koncertek és sok-sok-sok vonat. 

+1 NEKED/NEKTEK SZÜLŐKNEK:

Különleges életek –film ajánló

Egy filmet ajánlok most nektek szülőknek. Tudom, hogy miután túl vagy az esti csatán, már azt sem látod, hogy Columbo gyilkosa a 4. percben hogyan dobja be a kézi habverőt az öreg fürdővizébe. Ezt lehetőség szerint nézd úgy, hogy nem vagy hulla fáradt. (ha-ha és még egyszer ha)

Szólok előre sírós! Nem vidít fel, nem fogod azt érezni, hogy milyen szuper helyzetben vagyunk, de azt fogod, hogy vannak még jó emberek a világban. Ők speciel nem itt, mivel ez egy 2019-es francia film Vincent Cassel és Reda Kateb főszereplésével.

Megtörtént eseményeken alapszik, és azt mutatja be, ahogy Bruno és Malik, két szorosan együtt dolgozó zsidó szervezet vezetői, autista srácokat mentenek meg, akiket senki de senki nem lát el. Törvényeket áthágva, pénzt, időt nem kímélve, minőségi munkával SEGÍTENEK, miközben az állam el akarja kaszálni őket! Utcán csellengő srácokat szednek össze, tanítják meg nekik az emberséget, és azt, hogyan dolgozzanak együtt ezekkel a gyerekekkel, akik már senkinek sem kellenek. Nekem ez a kedvenc filmem (bocs Columbo, téged is imádlak), úgyhogy légyszi nézzétek meg!

„Haladunk, igen haladunk!”

A SZERZŐ

Jónás Nóra

Jónás Nóra vagyok. Egy nem „sima”, de annál különlegesebb kisfiú anyukája, jelenleg a Kukla Toys játék és puzzle webshop tulajdonosa, és örökké így, vagy úgy de GYÓGYPEDAGÓGUS vagyok.

Emellett társasjáték, kávé, turkáló, csoki és puzzle függő.

Amitől jelenleg felpörgök az a webshopom, és emellett a Minimag, ahol kiélhetem a segíteni akaró, érdekképviselő SNI-s anyuka és gyógypedagógus szerepét.

10 év tanításban és a kisfiam mellett sok mindent láttam már ezért, reményeim szerint időnként hasznos segítséget tudok adni nektek, speckó gyereket nevelő szülőknek, ebben az útvesztőben, amit úgy hívnak: Harcold ki magadnak, mert más nem fogja!

Ahol megtaláltok 0-24-ben:

www.kuklatoys.hu

Facebook

Insta: @kuklatoyshu

Cikkeim a Minimagon

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet