Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

TOP 5 FRIDA KAHLO otthon is elkészíthető művészeti játék gyerekeknek, felnőtteknek

Frida Kahlo ihletésű alkotások, díszek, játékok
Frida Kahlo életéről szóló filmet 2002-ben láttam először, és szinte minden képkockájára emlékszem azóta is, nagyon megfogott. Nem lettem Frida őrült, nincs tele a lakás Frida Kahlo poszterekkel, sőt Frida Kahlo-s telefontokom sincs, ennek ellenére vonzódom a különleges Frida kiegészítőkhöz.

TOP 5 FRIDA KAHLO otthon is elkészíthető művészeti alkotás gyerekeknek, felnőtteknek

Elnézve  Google találati listáját, nem vagyok egyedül ezzel, egész iparágak jöttek lovagolják meg Frida Kahlo arcát ( legtöbbször az önarcképe díszíti ezeket a termékeket), nekünk viszont jobban bejönnek a saját kézzel készített dolgok, úgyhogy nem ragozzuk tovább, mutatatjuk a kedvenc FRIDA ötleteket, Frida által ihletett alkotásokat.

Nick-Murray-Frida-Kahlo-Vogue-model-deer-
1939 Nick Murray Frida Kahlo Vogue

„Merj élni, meghalni bárki tud!”

Frida Kahlo ( ilyen szép hosszú neve is volt:  Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón) 1907. július 6-án született Mexikóvárostól délre, Coyoacánban. A La Casa Azul nevű nagy kék házban nőtt fel szüleivel és 6 nővérével ( jelenleg Frida múzeumként üzemel). Frida három évvel a mexikói forradalom kezdete előtt született.

Érdekességként megemlíteném, hogy  Frida azt állította, hogy nagyszülei magyarországi zsidók voltak, akik Németországba települtek, de újabb kutatások cáfolták az általa terjesztett legendát, mert semmi nyomát nem találtak sem a magyar, sem a zsidó családi kapcsolatnak.

Fiatal lányként Frida legszívesebben egyedül töltötte az időt, azt is rajzolással. 6 éves korában gyermekbénulást kapott, amely eldeformálta a jobb lábát, így az kisebb lett, mint a bal. Frida ezt a deformitást hosszú szoknyák alá rejtette. 18 éves korában szörnyű buszbalesetet szenvedett, amely eltörte a gerincvelőjét, a kulcscsontját, a bordáit, a medencecsontját, a lábát, és a vállát. A baleset során bekövetkezett sérülések olyan súlyosak és mindent áthatóak voltak, hogy egész életében érintették, és képtelen volt gyermekeket kihordani.

A szenvedések, az elszigeteltség, a vágyakozás és a veszteség visszatérő témák az általa festett portrékon, de rendíthetetlen erő sugárzik belőlük ugyanakkor. Ha megnézed ezeknek a portréknak a meghittségét és részletességét, akkor nem érzel szánalmat iránta.

Frida megalkotta saját festészeti stílusát, amelyben a szürrealizmus misztikus tulajdonságai keveredtek a mexikói népművészet erejével. Annak ellenére, hogy termékeny és tehetséges művész volt, Frida élete nagy részét „Diego Rivera feleségeként” élte le.

A művészettörténészek és politikai aktivisták csak a 70-es évek végén ismerték el Frida munkáját. A 90-es években Frida művészként, feministaként és bennszülött jogvédőként elnyerte az Icon státuszt. Azóta is inspirálja számtalan kislány, nagylány, felnőtt nő életét.

Frida fa baba

Első nagy kedvencünk a Frida fa baba, amit Artcampla oldalán találtunk. Szükséged lesz hozzá egy fabábura, egy fém pici akasztóra, némi festékre, és gyapjúra, vagy fonálra.

Horgolt Frida Kahlo

Ha esetleg értesz a horgoláshoz, vagy van egy horgolni tudó nagyi a háznál, akkor ez tetszeni fog:

Horgolt Frida Kahlo

egy Frida papírbaba

Vissza a gyökerekhez: aki érint, mármint a 80-as évek elején volt gyerek, akkor ismerős lehet a papírbaba fogalma. Minden kislány ezzel játszott, csak úgy öntöttük az outfitteket magunkból. Íme egy Frida papírbaba változat.

fridakahlodobozminimag

A végére egy kicsit bonyolultabb, de nagyon szép DIY Frida Kahlo árnyék dobozt hagytunk, Crafty CHica oldalán találtuk, van hozzá lépésről lépésre videó is.

MINIMAG AJÁNDÉK

FRIDA SZÍNEZŐ
A6-os képeslap

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet