Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Erre nem számítottál | 9 meglepetés a tinédzserek nevelése során

tinédzser nevelés

Ez egy túlélő kalauz, amivel egy kicsit ( tényleg csak kicsit) felkészülhetsz a tinédzser nevelési kihívásokra.:)

Amíg kicsik a gyerekek bele se gondolunk, hogy milyen lesz, amikor tinédzserként kell majd velük egy háztartásba élni. Mert az ugye okés, hogy amíg picik, minden körülöttük forog, de hogy amikor már nagyok akkor is?! oké más módon

A tizenévesek nevelése mindennapos kaland. Mint egy doboz csokoládé, ahogy Forrest Gump anyukája mondaná: soha nem tudhatod, mit kapsz. Én (sokáig) azt hittem, van egy általános képem arról, hogy mire számítsak, de van néhány jelenség/dolog, ami igencsak meglepett a saját tizenévesem nevelése kapcsán. És kiderült nem vagyok ezzel egyedül, más anyukák szerint is igaz az a közhely, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… nem nagy, csak másmilyen.

Még mindig rendetlenek

konyhai rendetlenség

Amíg kicsik, valahogy teljesen rendben van, hogy kidobod a kakás pelenkát, később összeszeded a fakockákat, legokat. Ahogy nőnek úgy nőhet az elvárásaid, hogy ugyan már, ezt már egyedül is meg kéne csinálnod. Naivan azt gondolod, hogy egy tizenéves képes magát megetetni, minden fajta különösebb incidens nélkül.

Mondom naivan ezt gondolod.

Óriási tévedés, mert nem találja a hűtőben, amit bekészítettél,nem találja a mikrót, és egyébként is, nem tudja bekapcsolni a mikrót, ha esetleg ezek mennek, akkor viszont őskáosz marad utána a konyhában. Az, hogy lépten und nyomon rágós papírokba, és egyéb kajás dolgokba botlasz alap helyzet, még olyan helyeken is, ahol 100szor elmondtad, hogy nem lehet enni.

Ledobják a ruhájukat nemcsak a saját szobájuknak padlójára, de ha már az megtelt, akkor a te/ti hálószobátok padlójára is ( megtörtént eset). A szobája… erről jobb nem is beszélni, mert csak stroke-t kapok.

Sőt, egyáltalán nem érdekli rend őket

rendetlenség tinidzsér

Azt hinné az ember, hogy a szó szerint szemétdombban élés egy idő után megviseli az embert, de nem. A tiniket nem, boldogok, mint a kakas a szemétdombján. És igen, lényegében az egész életedeteddig azzal töltötted nagy valószínűséggel, hogy emlékeztetted gyermekedet arról, hogy hol található a szemetes, a seprű, stb, úgy tűnik ez a tudás abban a pillanatban ki is esett a fejükből, ahogy bekerült oda. Egész egyszerűen szelektív a memóriájuk.

Poéngyáros

Mosolyt csal az arcodra, amikor a kicsid mórikálja magát, vagy egész egyszerűen annyira cuki, hogy állandóan vigyorogsz? Ez semmi ahhoz képest, amit egy tini maró, szarkasztikus poénjai fognak majd jelenteni neked. Tényleg viccesek tudnak lenni. Simán lehet, hogy ugyanazokat a TIKTOK videókat fogjátok nézni, akár még közös trendre is ráültök. Szóval az az 5 perc, amikor ilyen a kedvük nagyon szórakoztató lesz.

És akkor a kedv, a rosszabbik fajtából

Igen, erre figyelmeztetett mindenki, de nem hittem el. Gyakorlatilag egy rossz helyen kimondott szó, vagy nem azonnali reagálás vicsorgó szörnyetegé varázsolhatja az addig békésnek ( tűnő) tinidet. És akkor te arra fogsz gondolni, hogy vajon te vagy a szörnyű szülő, aki képes ezt kihozni a gyerekéből? Ne tedd, felesleges, spoiler: nem te vagy a rossz szülő, és ő sem rossz gyerek. Csak tudd, hogy vannak olyan napok, amikor tök mindegy, hogy van-e rajtad sapka, vagy nincs .

Sofőr, aki te vagy

Méghozzá főállásban. Amúgy is aktívabb életet élnek, mint korábban, de ha ehhez még társul edzés, szakkör, vagy bármi, ami 1 km-nél messzebb van, és, ha te vezetsz, akkor nagy a sansz rá, hogy te fogod vinni őt. Mert el akar menni. Ja és szólunk, hogy haza is akar majd jönni.

Megnövekedett étkezési költségek

tinédzser sokat eszik

Amúgy is rohadt drága minden, de egy tini tényleg sokkal többet eszik. Többet, mint te. nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az elefántok élelmiszerére mennyit költenek az állatkertben, de két tini mellett, valahol a közelükben lehetünk mi is. A hűtőd egyik pillanatban még tele, másik pillanatban kong az ürességtől.

Az álmatlan éjszakák nem érnek véget

Csak most más miatt leszel fenn. Amikor elérkezik a bulizás ideje ( igen elfog, mocsok nehéz lesz feldolgozni) gyermeked minden észérvet sutba dobva egyre később akar hazajönni. És te meg fogod várni. Nem is fogsz tudni addig elaludni. Sose értettem, hogy anyukám miért várt meg mindig. Most már igen.

Még, ha pontosan tudod, hogy hol van, kikkel, akkor se leszel képes teljesen ellazulni, amíg nem tudod, hogy otthon van és/vagy biztonságban van. Mert lehet, hogy tinédzser, de mindig a te babád marad.

Magánélet határai

tinéédzser gépezés

Legszívesebben mindent tudni akarnál róla: kivel chatel, messenger üzenetek, snapchat, viber, mindent. És jó szülőként rendelkezel Family linkkel, és jó ideig korlátozod is az egyes alkalmazások használatát, idejét is. Sőt a szoba ajtót is szeretnéd mindig nyitva látni. Igen tudod, hogy joga van a magánélethez, de annyi mindent hallani a netes zaklatásokról, és a szomszédnak az unokaöccsével is történt valami..Pedig megérdemelnek egy kis magánéletet. Van egy nagyon finom határvonal az elegendő magánélet és a kockázatos internetes dolgok kiszűrése között. Na ezt kell majd megtalálnod. Kicsit se könnyű.

El kell engedned

Nem véletlenül hagytam a végére. Pokoli nehéz. Több, mint egy évtizede minden róla, róluk szól szinte az életedben. Még akkor is , ha ez sokszor frusztráló volt. És eljött az az időszak, amikor már nem te vagy a Nap az egükön. Csak egy bolygó a sok közül. És ezt nagyon nehéz lesz lenyelni. Hogy a te szereped úgy tűnik, mintha az élelmiszer és a pénz biztosítására szorulna. Pedig nem, nemcsak arra. Szükségük van rád, csak éppen ezt most nem menő bevallani. És azt is nehéz lesz lenyelned, hogy rádöbbensz neked mennyire szükséged van rá, és mennyire nehéz lazítani, másképp élni, mint amikor minden róla, róluk szólt.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet