Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5 jó könyv gyerekeknek karácsonyra | Minimag gyerekkönyv ajánló

karácsonyi gyerekkönyv ajánló

5  kiváló könyv gyerekeknek karácsonyra, 4 kiadó kínálatából, 4 korosztály és rengeteg mosoly, avagy vegyél könyvet karácsonyra Te is!

Bár a dzsingölbensz és az ólájvántiz még nem dübörög, itt-ott kandikál még némi halloween-i édesség és pillecukor, a karácsonyi szezon visszavonhatatlanul elkezdődött. Vagyis kezdődik az össznépi ‘kinek mit vegyek’, melyhez előrelátó, gyakorlott anyaként  hoztam Neked néhány könyves ötletet.* 

*Azt hiszed, viccelek, nem igaz?! Eskü, nálam már dobozban csücsülnek az első ‘fecskék’ és az ágy alatt stikában gyűlik a csomagolópapír. Tudod, ki fog az ünnepi véghajrában marakodni a tömegben? Hát én nem, az egyszer biztos!

Kicsiknek a Pagonytól: A csiga és a bálna

A csiga és a bálna
A csiga és a bálna

Julia Donaldson az angolszász gyerekek Bartos Erikája – azzal a különbséggel, hogy míg Bartos a mindennapok ismerősségével, addig Donaldson a fantáziavilágokon át való humoros szárnyalással írta be magát visszavonhatatlanul a világirodalomba.

A csiga és a bálna történetének középpontjában a világkörüli útról álmodozó bájos csiga és a világkörüli utazásokat unalomig ismerő bálna találkozásáról és közös odüsszeiájáról szól. Az útról, melynek során mindketten sokat tanulnak a hasonlóságokról és a különbözőségekről, valamint a szeretet erejéről.

Ha Graffaló, Bot Benő és a többi karakter a szívetekhez nőtt, A csiga és a bálna kötelezően ajánlott választás a kisuvickolt csizmákba!

Melengető mesék és egy kis Almás pite a 21. század Kiadótól

Almás pite
Almás pite - Finy Petra

Finy Petra neve nem ismeretlen a mese olvasó anyuk előtt, nekem, személy szerint A fűszerkatona az a könyv, amit egész biztos, hogy megőrzök az unokáimnak. Most már az Almás pitét is.

Mesék családi ünnepekről és együttlétekről, ez szerepel a cím alatt. És tényleg: részesei leszünk, olvasás közben, egy családnak, Nagyi, Nagypapa, Anya, Apa, Brúnó és Betti, Bébibaba a család tagjai, de az a jó a könyvben, hogy az olvasó is családtag lesz, vagy legalábbis minden vágya lesz a 15 mese után, hogy a család része lehessen.

Ezek mesék olyan érzelmeket, gondolatokat hívnak elő, amiket a mindennapok taposómalma már kikezdett, vagy megpróbált kikezdeni.

De Finy Petra megállítja ezt a korróziót. A meséket elolvasva képesek leszünk megállni, megölelni egymást, felhívni azt, akivel már rég beszéltünk, esetleg le is egyeztetjük a nagyival a holnapi találkozót, eszünkbe jutnak újra a gyerekkori emlékeink, a családunk, egyszóval mindaz, ami igazán fontos.

A Pagony ajánlata kiskamaszoknak: Sherlock Bones és a koronaékszerek esete

Sherlock Bones és a koronaékszerek esete
Sherlock Bones és a koronaékszerek esete

Gyereknek lenni azért nehéz, mert ha anyád fázik, felöltözöl és ha anyád imádja a Sherlock Holmes-történeteket – mondjuk annyira, hogy az összeset olvasta, többféle kiadásban látta és bármikor elgyengül egy-egy újabb verzió láttán-, akkor neked is minimum olvasnod kell őket, ha szeretned nem is. (Skandalum az ilyesmi amúgy, hát persze, hogy minimum kedvelni is illik! De nyugalom, nálunk nincs diktatúra, amíg a gyerek azt olvas, azt olvas, amit akar.)

Szóval, idén a karácsonyfa alatt ott csücsül majd ez a humoros illusztrációkkal és agytekervényeket élénkítő fejtörőkkel tarkított, nagyméretű betűket tartalmazó kiadás. A kis nyomozó ripsz ropsz megtudja majd, hogy Sherlock Bones és Dr. Jane Catson mire jut a nyomozásai alatt!

Ajánlom Neked is, ha a háztartásban előfordul egy (több) 7-10 éves kiskorú, hiszen a Pagony Zseblámpás Könyvek Bones-kötete garantált siker!

A sárkányok fővárosa - Zabaszauruszok 6. része a Lampion Könyvek kiadványa ( Centrál Kiadói Csoport)

Zabaszaurusz 6
A sárkányok fővárosa - Zabaszauruszok 6.

Szintén 6-12 éves korosztálynak szól a Zabaszaurusz sorozat 6. része. …

Oké, nem nekik szól: hanem az egész családnak, én sírva röhögtem, már előre szóltam ( ismerve a sorozat előző részeit) Dani fiamnak, hogy együtt olvassuk majd a könyvet. Az apukája is bejelentkezett a közös olvasásra, miután azt hallgatta, ahogy egymás szavába vágva ecseteljük Háromig Számolok ( így hívják a sárkány birodalom kincstárnokát) kalandjait. 

A mindig precíz sárkány elszámolja Leiszút Feliszút ( nem írtam el, tényleg így hívják)  adóját, és ez komoly morális válságot okoz a kincstárnoknak. Útra kell kelnie , ismét át kell kelnie a Lángtengeren, majd a Csendetlen-óceánon is, és ettől a hideg rázza ki.

De ez mind semmi ahhoz képest, ami ezután fog történni: Tűzfészket, a fővárost,  óriási veszély fenyegeti és bizony Háromig számoloknak rengeteg kalandban kell részt vennie, ahelyett, hogy otthon számolná az aranyakat.

M. Kácsor Zoltán, a könyv írója, sodró lendülettel ír, letehetetlen a könyv, és szörnyen szórakoztató. Horváth Ildi illusztráció pedig csillagos 6-ossá teszik a könyvet. 

Igaz, hogy Dani megkapta előre a Zabaszuruszok 6. részét,  bár másképp terveztem, de ettől függetlenül, ti mindenképp tegyétek a fa alá, mert garantált lesz a szórakozás.

Nagykamaszoknak a Scolar Kiadótól: Érezd jobban magad!

Érezd jobban magad! – Kreatív lelki napló tiniknek
Érezd jobban magad! – Kreatív lelki napló tiniknek

Zóra írásaiból tudhatjátok, hogy nagykamasznak, fiatal felnőttnek lenni nem feltétlenül akkora buli. Az ember tele van szorongásokkal, elvárásokkal, életkezdést érintő kihívásokkal, szerelmi bánattal, szexuális feszültséggel és ezer kérdéssel, amire olyan jó lenne, ha valaki megmondaná a választ…! Csakhogy az önismeretet megspórolni nem lehet.

Az Érezd jobban magad! Kreatív lelki napló tiniknek kiváló választás a 13-17 éves korosztálynak, hiszen a színes, kreatív oldalakon található önismereti és kézműves feladatok segítségével a fiatalok megtanulhatják azonosítani, megnevezni és kordában tartani érzelmeiket. Kiírhatják-rajzolhatják magukból mindazt, ami fáj, szorongat vagy nehézségeket okoz. Sőt, ha becsülettel elvégzik az egyes gyakorlatokat, a kötet segítségével a folyamat végére személyre szabott akciótervet hozhatnak létre.

Elmélyült, szorongó kamaszoknak, DIY-mániás lányoknak, önismeretre nyitott fiúknak egyaránt tuti ötlet!*

A szerző

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, a Minimag főmuftijának helyettese és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

MINIMAG HÍRLEVÉL

Ne maradj le a Minimag friss híreiről, se az ajándékokról, amit küldünk!

Mi sem szeretjük a SPAMeket, ezért nem is fogunk neked ilyet küldeni.
Ellenben 2 hetente értesítünk a legérdekesebb gyerek- és szülőfókuszú irásokról, különleges ajánlókat mutatunk a legmenőbb gyerekboltok kínálatából.
SŐT!!! olyan akciókról értesítünk, amelyek csak a MINIMAG olvasóknak járnak.

IZGALMASAN HANGZIK?

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

MINDEN FELIRATKOZÓ KAP TŐLÜNK EGY AJÁNDÉKOT :))

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet