fbpx

Anna Tükörképföldön: Mindent visz! | Minimag könyvajánló

Anna Tükörképföldön: Mindent visz!

Az Anna Tükörképföldön című kötet kapcsán az jut eszembe először, hogy Wéber Anikó olyan a kiskamaszok szüleinek, mint Bartos Erika a totyogósok anyukáinak. Megkerülhetetlen!

Az írónő pontosan ismeri a cseperedők belső világát, melyről gyengéden, mégis tűpontos finomsággal ír. Karakterei szerethetőek, cselekménye színes, a mondanivalója pedig mindig aktuális. Épp ezért a gyerekek – és nálunk itthon már a szülők – kedvence. Elmondom, miért érdemes a gyerekekkel együtt olvasni az Anna Tükörképföldön című mesekönyvet!

Anya, olvass nekem!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én alig vártam, hogy a gyerekem megtanuljon olvasni. Részben azért, mert nekem gyerekként az olvasás volt a mentsváram minden elől.

Engem ugyanis a könyvek védtek meg, ha féltem. A történetek öleltek át, amikor magányos voltam és részben a könyvek készítettek fel a nagybetűs életre is. Emellett – szégyen, nem szégyen- azt reméltem, hogy ha a gyerek már tud olvasni, akkor nekem többé nem kell napjában kétszer-háromszor lekucorodnom egy lehetetlenül kicsi székre, hogy kihangosítsak egy-két imádott történetet ezredszer. (Bogyó és Babóca büntet.)

Jelentem, a gyerek megtanult olvasni. Olykor-olykor még kedve is van hozzá, de az, hogy nekem kell olvasnom, nem változott. És az ilyen történetek miatt, mint az Anna Tükörképföldön, nem is bánom, hogy így jártam! 

Noha időm semmi – sokszor kedvem sincsen-, a gyerekek csillogó szeme, a sok-sok felmerülő kérdés, a viták, amik kialakulnak a csemetéim között egy-egy történet hatására, minden pénzt megérnek. Olvassatok hangosan a kiskamaszoknak ti is!

Anna Tükörképföldön - a sztori

Anna Tükörképföldön: Mindent visz!

Anna pont olyan kislány, mint az összes többi: más. Szereti az osztálytársait, de nincsenek igazán barátai. Vannak nővérei, de ők magabiztosabbak, bátrabbak, extrovertáltak… és amúgy is: nagyok. Vannak szülei, akik szeretik őt, de az anyukája nem tudja elfogadni, hogy Anna más, mint ő vagy a nővérei. Az apukája pedig hiába érti és érzi Anna teljes lényét, egy munkahelyi változás miatt érzelmileg nem elérhető többé.

Ekkor történik, hogy Annáék utcájában új bolt nyílik, ahol tükröket, képkereteket vásárolhat a kedves vevő. A bolt vezetője különleges asszony, Anna szerint igazi boszorkány, aki nemcsak nézi, látja is az embereket. Ili néni Annát is észreveszi, ezért meghívja őt, hogy egy éven át éljen titokban Tükörképföldön és ismerje meg a hétköznapokban rejlő sok-sok csodát.

A kalandozások során Anna kinyílik, barátokat szerez, megtanulja észlelni és azonosítani mások érzelmi-fizikai szükségleteit, sokat nevet és tapasztal, ráadásul egyszemélyes előretolt helyőrségként változtatja meg a közelében élők életét.

Ezért érdemes elolvasni az Anna Tükörképföldön c. mesekönyvet - akár többször is

Anna Tükörképföldön: Mindent visz!

Az Anna Tükörképföldön történetének legnagyobb erőssége, hogy nem maszatol: kimondja azt, ami van. A kiskamaszság magányát, a furcsák kirekesztettségét, az érzelmileg bántalmazó anyák ridegségét, a felnőttvilág ostobaságát vagy éppen a nem múló fájdalommal járó szomorúságot.

Teszi mindezt úgy, hogy tartja-védi, vezeti a kis olvasót. Törekszik rá, hogy a gyerek, aki a történetet hallja-olvassa, éli, biztonságban legyen. Elgondolkodtat, kérdéseket vet fel, beszélgetési helyzeteket teremt, de nem nyilatkoztat ki, csak sugallmaz. Teret ad a szülőnek és a gyereknek is ahhoz, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz.

És hogy őszinte legyek, egy kicsit rá is koppint a felnőttek orrára. Mi tagadás, ránk fér.

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, a Minimag főmuftijának helyettese és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket