Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Komolyan kérdezem: Jól vagy? | mit jelent egészségtudatosnak lenni

Egészség, tudatosság. Egészségtudatosság?

Amikor az egészségről beszélünk, gyakran csak arra gondolunk, hogy nem vagyunk betegek, nincsenek tüneteink, és jól működik a testünk. De vajon valóban csak ennyi lenne az egészség?  Gyulai Krisztina Coach, stresszkezelő eligazít minket az egészségtudatosság témakörében.

Gondold végig! Mikor érzed magad egészségesnek?

Egészségtudatosság
Forrás:Pixabay, Engin_Akyurt

Próbáld meg elképzelni, mikor érzed magad igazán egészségesnek. Készíts egy listát arról, hogy minek kell meglennie ahhoz, hogy jól működjön a tested és az elméd. Mi szükséges ahhoz, hogy valóban jól legyél?

Ha fizikai szinten minden rendben van, általában azt mondjuk, hogy egészségesek vagyunk. De ha egy vagy több tünetet észlelünk, az már egy jelzés, hogy valami nincs rendben. Jobb esetben gyorsan megoldjuk a problémát, de gyakran nem gondolkodunk el azon, mi okozta a hibát. Különösen igaz ez, ha a tünetek visszatérnek, súlyosabbá vagy krónikussá válnak.

Mitől bomolhat meg az egyensúly?

Egészségtudatosság
Forrás: Pixabay, stokpic

Az egészségünk egyensúlyát számos tényező megbonthatja. Akik tudatosan figyelnek az egészségükre, jól tudják, hogy a megfelelő táplálkozás, a mozgás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz csökkentése kulcsfontosságú.

De vajon ez elegendő-e?

  • Mindent megteszünk-e, ha egészségesen táplálkozunk, próbálunk 7 órát aludni és rendszeresen mozgunk?
  • Mennyire tudnak felszívódni az egészséges tápanyagok, ha a stressz miatt felborul az emésztésünk?
  • Tudunk-e jól és eleget pihenni, amikor állandóan egy problémán agyalunk?
  • Van-e energiánk sportolni vagy kikapcsolódni, amikor nyomasztó feladataink vannak?

És mi zajlik éppen benned?

Ha nem vagyunk betegek, de folyton negatív gondolatok keringenek a fejünkben, egy idő után ez hatással lehet a testünkre is. Tudjuk-e, mi zajlik bennünk nap mint nap?

  • Gondolatok: Egyes tanulmányok szerint naponta kb. 60 ezer gondolat fordul meg a fejünkben, ezek 80-90%-a ismétlődő és gyakran negatív. Tudatában vagyunk ennek? Milyen gondolatok és milyen témák köré csoportosulnak? Hány gondolatunk kapcsolódik a múlthoz, hány a jövőhöz és mennyi a jelenhez?

  • Érzések: Milyen érzéseket táplálunk önmagunk és a környezetünk iránt? Felismerjük az érzéseinket? Tudjuk őket beazonosítani és összekapcsolni eseményekkel?

  • Összefüggések: Észrevesszük-e, ha egy gondolat vagy érzés hatására a testünk jelet küld? Például, egy állandóan visszatérő gond miatt megfájdul a fejünk, vagy aggodalom miatt összerándul a gyomrunk?

Ismerjük, értjük, érezzük magunkat? Tudatosak vagyunk mindezzel kapcsolatban? Amíg nem, nehéz befolyásolni és a számunkra jó irányba terelni a rendszert. Az önismeret és tudatosság kulcsfontosságú.

Oké, de hogyan érd el?

Segítséget jelenthet olyan készségek elsajátítása, amelyek támogatják a fizikai és mentális jóllét fenntartását, mint például stresszkezelési és kommunikációs eszközök, relaxációs módszerek, légzéstechnikák. Fontos, hogy megtaláljuk a sajátunkat, a személyiségünkhöz és életvitelünkhöz passzoló eszközöket.

A pozitív gondolkodás és a nézőpontváltás képessége szintén hozzájárul a tudatos életvezetéshez és ahhoz, hogy jól legyünk.

Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn

Ph.D. az orvostudomány emeritus professzora a Massachusetts Egyetem Orvostudományi Karán

„A tudatos jelenlét arról szól, hogy teljesen éberen éljük az életünket.

Észleljük az élet minden egyes pillanatának átható elevenségét.

Érezzük, hogy élünk.

Azonnali, élő kapcsolatban vagyunk saját belső erőforrásainkkal, melyek a belátást, átalakulást és egészségessé válást segítik.”

A SZERZŐ

Gyulai Krisztina - stresszmentor és selfness coach

Gyulai Krisztina – stresszmentor és selfness coach

Ha a tudatosítást szeretnéd elsajátítani vagy a stresszkezelési eszköztárad bővíteni és egy általános átfogó képet kapni a stresszkezelésről, elegendő lehet számodra egy tréning. Ha mélyebbre mennél, személyre szabott megoldást keresel és szeretnéd, hogy valaki elkísérjen, amíg be nem építed a tanult technikáid a mindennapjaidba, szeretettel várlak egy mentoring folyamatban! Amennyiben a stressz komoly szorongást, depressziót vagy pániktüneteket okoz, mindenképp keress fel egy pszichoterapeutát!

Miért éppen selfness? Mert az minden, ami Te vagy, amikor testbe-lélekben-mentálisan jól vagy, tudatos vagy, jelen vagy.

Miért éppen stressz? Mert mindenkit érint, de csak kevesen tudják jól kezelni, pedig alap a jólléthez és egészséghez.

Miért éppen coach és mentor? Mert így tudok ott lenni Veled és megmutatni, hogy tudsz segíteni magadon. A kulcs Te vagy.

Itt tudhatsz meg többet rólam és a munkamódszeremről: https://egeszsegesharmonia.hu/

Minimag cikkeim

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet