fbpx

Rémesen szórakoztató tények Halloweenről

Rémesen szórakoztató tények Halloweenről
Bár nálunk még mindig nem része annyira a „hivatalos” ünnepkörnek, mint a tengerentúlon, de az tagadhatatlan, hogy Halloween egyre jobban bevésődik a magyar családok ünnepi szokásai közé, és leginkább lakás feldíszítésének programkörébe.

A Halloween, azaz eredeti nevén All Hallows’ Eve egészen a kelta időkig nyúlik vissza, itt írtunk róla bővebben:

7 kísértetiesen jó tipp HALLOWEEN-ra | CSALÁDI PROGRAM

Most pedig jöjjön néhány üdítően rémisztő érdekesség, tény az ünnepről

Michael myers halloween film

A Halloween emblematikus horror film főszereplője, Michael Meyers maszkja valójában Kirk kapitány álarca. Igen ez tényleg nagyon fura, de az történt, hogy a Halloween eredeti forgatása során egy produkciós tervező felkapott egy Kirk kapitány maszkot, fehérre festette, és mindenki kedvenc henteskéssel hadonászó horror ikonjának arca lett. Ennyi. Nem, nem ennyi, mert a történethez az is hozzátartozik, hogy Kirk kapitány maszkja, az a bizonyos maszk, William Shatner maszkja volt.

Itt találod a legjobb Halloween-i családi, gyerekfilmeket.

Vizes lepedőt mindenhova

A skót néphit alapján a skót lányok vizes lepedőt akasztottak a tűz elé, abban a reményben, hogy leendő férjük arca jelenik meg előttük Halloween éjszakáján.

Leonardo di Caprio és a Hókusz Pókusz

Hókusz pókusz casting

Leo majdnem benne volt a Hókusz Pókusz filmben,  mármint az első részben. Sajnos ,vagy nem sajnos, Leo úgy döntött, hogy inkább a Gilbert Grape című filmben vállal szerepet Johny Depp oldalán, így a szerepet Omri Katz kapta.

Az eredeti Halloween maszkok valódi koponyák lehettek

Sokan tudhatják, hogy a Halloween eredete az ókori keltákra vezethető vissza, akik jelmezbe öltözve, vad partival és lakomával ünnepelték a Samhaint – egy ünnep, amellyel a betakarítási időszak végére emlékeztek. De amit talán nem tudsz, az az az, hogy a kelták „jelmezei” valószínűleg valódi állati részekből és állatbőrökből álltak, így a maszkok állat koponyák voltak.

A tök lámpás eredete egy ír népmeséből származik, amely egy férfiról szól, aki ingyen akart sört inni

tök lámpás eredete

A népmese hosszú és kicsit bizarr, röviden összefoglalva, van egy Stingy Jack nevű ír fickó, aki nem akart fizetni a saját megivott söréért. Jack megkéri az ördögöt, hogy segítsen neki vásárolni néhány újabb kört, de végül az ördög és Jack összevesznek, és az ördög otthagyja Jacket, hogy egyedül bolyongjon a földön. Ajándékoz Jacknek egy égő szenet, amit aztán egy faragott fehérrépa belsejébe helyez, így elkészítve a lámpást, amivel megvilágítja az útját. Az írek úgy emlegették ezt a mitikus, vándorló alakot, mint, a Lámpás Jack. Angolul pedig jack-o’-lantern a lámpása.

Halloween a képeslapok ideje volt valaha

Egy időben, 1905-1920 között az emberek ugyanúgy küldték egymásnak halloween-i képeslapokat, mint mi a karácsonyi képeslapokat. A különbség a mintában volt, lehetőleg jó hátborzongató legyen.

Halloween a képeslapok ideje volt valaha
Forrás: vintage.es

Az ír burgonyaéhség hozta a Halloweent Amerikába

Az 1845-ös burgonyaéhínség idején több mint egymillió ember menekült Írországból az Egyesült Államokba, és hozta magával a halloween hagyományait. A szokások és történetek hamar megragadtak, és hamarosan országszerte ünnepelték már a Halloweent.

Tilos a bohóc jelmez

A franciaországi Vendargues-ban betiltották a bohócnak való beöltözést Halloweenkor. Ez nem azért van, mert a franciák különösebben rettegnek Pennywise-tól, hanem azért, mert néhány évvel ezelőtt egy vándorló tinédzsercsoport bohócnak öltözött, és vandalizmussal és véletlenszerű támadásokkal terrorizálta a helyet.

Oké, de miért is van jelmez Halloweenkor?

Az ősi kelta hagyományban az emberek jelmezbe öltöztek Samhainon (a pogány ünnepen, amelyből a Halloween alakult ki), hogy ezzel ténylegesen elűzzék a szellemeket. Sötétedés után maszkot viseltek, így minden barangoló szellem, akivel csak találkoztak út közben, azt hihette, hogy csak az esti sétára csatlakozó szellemtársak.

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket