fbpx

Rémesen szórakoztató tények Halloweenről

Rémesen szórakoztató tények Halloweenről
Bár nálunk még mindig nem része annyira a „hivatalos” ünnepkörnek, mint a tengerentúlon, de az tagadhatatlan, hogy Halloween egyre jobban bevésődik a magyar családok ünnepi szokásai közé, és leginkább lakás feldíszítésének programkörébe.

A Halloween, azaz eredeti nevén All Hallows’ Eve egészen a kelta időkig nyúlik vissza, itt írtunk róla bővebben:

7 kísértetiesen jó tipp HALLOWEEN-ra | CSALÁDI PROGRAM

 

Most pedig jöjjön néhány üdítően rémisztő érdekesség, tény az ünnepről

Michael myers halloween film

A Halloween emblematikus horror film főszereplője, Michael Meyers maszkja valójában Kirk kapitány álarca. Igen ez tényleg nagyon fura, de az történt, hogy a Halloween eredeti forgatása során egy produkciós tervező felkapott egy Kirk kapitány maszkot, fehérre festette, és mindenki kedvenc henteskéssel hadonászó horror ikonjának arca lett. Ennyi. Nem, nem ennyi, mert a történethez az is hozzátartozik, hogy Kirk kapitány maszkja, az a bizonyos maszk, William Shatner maszkja volt.

Vizes lepedőt mindenhova

A skót néphit alapján a skót lányok vizes lepedőt akasztottak a tűz elé, abban a reményben, hogy leendő férjük arca jelenik meg előttük Halloween éjszakáján.

Leonardo di Caprio és a Hókusz Pókusz

Hókusz pókusz casting

Leo majdnem benne volt a Hókusz Pókusz filmben,  mármint az első részben. Sajnos ,vagy nem sajnos, Leo úgy döntött, hogy inkább a Gilbert Grape című filmben vállal szerepet Johny Depp oldalán, így a szerepet Omri Katz kapta.

Az eredeti Halloween maszkok valódi koponyák lehettek

Sokan tudhatják, hogy a Halloween eredete az ókori keltákra vezethető vissza, akik jelmezbe öltözve, vad partival és lakomával ünnepelték a Samhaint – egy ünnep, amellyel a betakarítási időszak végére emlékeztek. De amit talán nem tudsz, az az az, hogy a kelták „jelmezei” valószínűleg valódi állati részekből és állatbőrökből álltak, így a maszkok állat koponyák voltak.

A tök lámpás eredete egy ír népmeséből származik, amely egy férfiról szól, aki ingyen akart sört inni

tök lámpás eredete

A népmese hosszú és kicsit bizarr, röviden összefoglalva, van egy Stingy Jack nevű ír fickó, aki nem akart fizetni a saját megivott söréért. Jack megkéri az ördögöt, hogy segítsen neki vásárolni néhány újabb kört, de végül az ördög és Jack összevesznek, és az ördög otthagyja Jacket, hogy egyedül bolyongjon a földön. Ajándékoz Jacknek egy égő szenet, amit aztán egy faragott fehérrépa belsejébe helyez, így elkészítve a lámpást, amivel megvilágítja az útját. Az írek úgy emlegették ezt a mitikus, vándorló alakot, mint, a Lámpás Jack. Angolul pedig jack-o’-lantern a lámpása.

Halloween a képeslapok ideje volt valaha

Egy időben, 1905-1920 között az emberek ugyanúgy küldték egymásnak halloween-i képeslapokat, mint mi a karácsonyi képeslapokat. A különbség a mintában volt, lehetőleg jó hátborzongató legyen.

Halloween a képeslapok ideje volt valaha
Forrás: vintage.es

Az ír burgonyaéhség hozta a Halloweent Amerikába

Az 1845-ös burgonyaéhínség idején több mint egymillió ember menekült Írországból az Egyesült Államokba, és hozta magával a halloween hagyományait. A szokások és történetek hamar megragadtak, és hamarosan országszerte ünnepelték már a Halloweent.

Tilos a bohóc jelmez

A franciaországi Vendargues-ban betiltották a bohócnak való beöltözést Halloweenkor. Ez nem azért van, mert a franciák különösebben rettegnek Pennywise-tól, hanem azért, mert néhány évvel ezelőtt egy vándorló tinédzsercsoport bohócnak öltözött, és vandalizmussal és véletlenszerű támadásokkal terrorizálta a helyet.

Oké, de miért is van jelmez Halloweenkor?

Az ősi kelta hagyományban az emberek jelmezbe öltöztek Samhainon (a pogány ünnepen, amelyből a Halloween alakult ki), hogy ezzel ténylegesen elűzzék a szellemeket. Sötétedés után maszkot viseltek, így minden barangoló szellem, akivel csak találkoztak út közben, azt hihette, hogy csak az esti sétára csatlakozó szellemtársak.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)