Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Újabb gyors, gyerekbarát ebéd receptek, hogy mindenki megnyugodjon

Gyors, gyerekbarát ebéd receptek,

Egy korábbi cikkünk, amelyben gyors ebédötleteket mutattunk be gyerekeknek, óriási sikert aratott, mi sem gondoltuk volna, hogy MINDENKI GYORSAN akar ebédet készíteni, nemcsak mi.

Bevalljuk, nem számítottunk rá, hogy az előző gyors ebédes cikkünk akkora sikert arat, hogy az olvasók szinte karnyújtásnyira állnak attól, hogy szobrot emeljenek nekünk a konyhájukban.

Azóta azonban annyi lelkes visszajelzés érkezett tőletek  – és persze kétségbeesett kérdés –, hogy kénytelenek voltunk újra összedugni a fejünket, és megalkotni a folytatást.

Cooking

Hadd találgassunk:

  • Megint éhes a gyerek. (Mikor nem?)
  • Az előző cikkből megismert praktikákat már mind kipróbáltad, de a gyerkőc nem hajlandó háromszor egymás után ugyanazt enni. (Bocsi, de mi megmondtuk, hogy ne szoktasd hozzájuk túl hamar!)

És te, kedves szülő, itt állsz a konyhapultnál, a hűtőajtót bámulva, azon töprengve, hogy vajon a mustár, a tegnapi rizs és egy fél citrom mire lehet elég ebédre. Hát mi most megint segítünk.

Miért van akkora hype a gyors ebéd körül?

Mert senkinek sincs ideje. Pont. És nem, ez nem lustaság.

Ez az élet: egy végeláthatatlan logisztikai puzzle, ahol valahogy az étkezések is bele kell, hogy férjenek.

És amikor az éhség hiszti formájában tombol a gyereken (vagy rajtad), a gyors ebéd szó szerint életmentő.

Ráadásul a gyerekek kifejlesztették azt a különleges képességet, hogy a világ legdrágább bio éttermének fogását is képesek fintorogva visszautasítani, de egy 4 hozzávalós palacsinta? Na, az jöhet.

Hogyan kerüld el a konyhai apokalipszist?

  • Ne légy maximalista. A gyereked nem Gordon Ramsay zsűritagja. Néha elég egy színes tálalás, és máris Michelin-csillagosnak tűnik a sajtos pirítós.
  • Mindenki szereti a bento boxot. Tedd szét az ételt kis rekeszekbe. A gyerekek imádják, mert mókás. Te meg azért, mert a zöldségdarabok nem érintkeznek a szőlővel. (Igen, ez fontos. Ne kérdezd.)
  • Kreatív hasznosítás. A maradék pörköltből csodás tésztaszósz lesz. A tegnapi rizsből sült rizs. A pizza széle meg… nos, az a te ebéded.

Ez a második felvonás azért készült, hogy bebizonyítsuk: a gyors ebéd nem unalmas, nem egyhangú, és igenis lehet élvezetes. Szóval vedd elő a kedvenc spatuládat, és indulhat a főzőshow!

És ha van egy bombabiztos recepted, amivel garantáltan elfoglalod a gyerekek figyelmét (és a gyomrukat), oszd meg velünk – lehet, hogy bekerül a harmadik részbe.

Parmezános csirke falatok

Csirke parmezán falatok

Elkészítési idő: kb 30 perc

Miért fogjátok imádni?

Kezdők is meg tudják csinálni, nagy a várható siker faktor. A ropogós bevonat és a zsenge hús tökéletes arányban van jelen.

Előkészítés: 15 perc

Sütés: 15 perc

6-8 adag

Hozzávalók
2 csésze növényi olaj a sütéshez

¾ csésze liszt

1 teáskanál kóser só

½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

2 nagy tojás, enyhén felverve

1½ csésze zsemlemorzsa

1 csésze reszelt parmezán sajt

70 dkg csirkecombfilé kis darabokra felvágva

3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem, a tálaláshoz

1 csésze meleg marinara szósz, a tálaláshoz

Elkészítés

1. Egy kis edényben, melegítsük fel az olajat

2. Béleljünk ki egy nagy tányért több réteg papírtörlővel, és készítsünk ki három lapos tálat. Az első tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot. A másodikban verjük fel a tojásokat. A harmadikban keverjük össze a zsemlemorzsát a parmezánnal. Sejted mi következik?

3. Egyszerre egy-egy darabbal dolgozva mártsuk a csirkét a lisztes keverékbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába. Folytassuk, amíg az összes csirkét bevonjuk.

4. Süssük meg a csirkedarabokat, amíg aranybarnára sülnek, 6-8 percig; tegyük át a papírtörlővel bélelt tányérra.

5. Díszítsük a csirkét petrezselyemmel és még több sóval. Azonnal tálaljuk a marinara mártással.

Házi ropogósra sült halrudak

Házi ropogósra sült halrudak

Elkészítési idő: kb 50 perc

Miért fogjátok imádni?

Kezdőként is siker halmozó leszel, magas a fehérjetartalom

Hozzávalók:

Kenyérmorzsa: A panko zsemlemorzsa tökéletes lenne ehhez, de bármilyen jó lesz

Fűszerek: a halrudacskák ízesítéséhez szükséged lesz , pirospaprikára, fokhagymaporra, valamint sok sóra és borsra. 

Tojás és tej: a tojás és a tej keveréke segít a zsemlemorzsának a tőkehalfilékhez tapadni. Bármilyen tejet használhatsz, amit csak szeretnél! 

Hal: a legjobb a friss tőkehalfilé, mert szuper sokoldalú, kemény és semleges ízű.

Milyen hal a legjobb házi halrudacskákhoz?
Általában a szilárdabb fehér halak, mint a tőkehal, a laposhal vagy a tilápia a legjobb halrudacskák, mert jól tartják magukat, és átvesznek minden ízt, amit hozzáadunk. A lazac is jól használható!

Titkos tipp:

Pirítsd meg a zsemlemorzsát. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a sült tőkehalrudacskák szép ropogós bevonatot kapjanak. A zsemlemorzsát egyszerűen fújd be tapadásmentes főzőspray-vel, és pirítsd meg a sütőben körülbelül 5 percig, mielőtt belemártanád a tőkehalat. Sokkal jobb, mint a sült változat!

Elkészítés:

 Kezdd azzal, hogy előmelegíted a sütőt 200 fokra, és a tőkehalfilét mindkét oldalról szárazra törlöd. Ezután vágd a filét kb 2 cm vastagságú,  és körülbelül 7 centi hosszú rudakra (a halfilé méretétől függően).

Ahogy írtam korábban, a zsemlemorzsát a sütőben meg kell pirítani. Terítsd szét egy sütőlapon, fújd be tapadásmentes főzőspray-vel, süsd 2 percig, majd keverd meg, és süsd még 2-3 percig, amíg aranyszínű nem lesz.

 Tedd a pirított zsemlemorzsát egy tálba az összes fűszerrel együtt.

Egy külön tálban keverd össze a tojásokat és a tejet.

Béleld ki a tepsidet sütőpapírral, tedd rá a fémrácsot, és fújd be azt tapadásmentes főzőspray-vel.

Mártsd minden egyes tőkehaldarabot a tojásos keverékbe, majd fogóval fogd meg és dobd bele a zsemlemorzsás keverékbe. Forgassa meg, hogy bevonja, és fogóval tegye át az egyes halrudacskákat a drótállványra.
Süssük és tálaljuk. Miután megismételted az összes halrudacskával, fújd be őket tapadásmentes főzőspray-vel, és süsd őket, amíg átsülnek, körülbelül 15-20 percig. Tálald a kedvenc mártásaiddal, és élvezd!

Brokkolis Pestos tészta

Brokkolis Pesto tészta

Elkészítési idő: kb 25 perc

Miért fogjátok imádni?

Tényleg nagyon hamar elkészül, alacsony a szénhidrát tartalma, vegetáriánus.

Oké, azt, hogy brokkoli van benne nem kell reklámozni. Hazudni se muszáj, ofkorsz,  egyszerűen nem kell róla beszélni. 

Hozzávalók

Só, ízlés szerint

  • 30 dkg brokkoli rózsákra szedve
  • 45 dkg száraz tészta (pl. rigatoni vagy penne)
  • 4,5 dkg fenyőmag
  • 2,5 dl zöld olívabogyó, kimagozva
  • 1 nagy csokor friss bazsalikomlevél (kb. 5 dl mennyiség)
  • 3 gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • ¼ teáskanál fekete bors, plusz extra ízlés szerint
  • 60 ml extra szűz olívaolaj

 

Titkos tipp:

Ha marad pesto, öntsd jégkockatartóba, takard le fóliával, és fagyaszd le. Használatkor csak pattints ki egy-két kockát, és olvaszd fel mikróban vagy a tűzhelyen a kedvenc tésztádhoz! 

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazék sós vizet forralj fel. Add hozzá a brokkolirózsákat, és főzd 1 percig. Szűrőkanállal szedd ki a brokkolit, és tedd egy turmixgépbe.

  2. A vizet forrald újra. Add hozzá a tésztát, és főzd „al dente” állagúra, körülbelül 10-12 perc alatt (vagy a csomagoláson található utasítás szerint). Szűrd le a tésztát, és tegyél félre 2,5 dl főzővizet.

  3. Egy kis lábasban, közepes hőmérsékleten pirítsd meg a fenyőmagot, folyamatosan mozgatva, amíg illatos és aranybarna nem lesz, kb. 3 perc alatt.

  4. Add a fenyőmagot a turmixgépbe, majd tedd hozzá az olívabogyót, a bazsalikomot, a fokhagymát, a parmezánt, a borsot és a félretett tészta főzővízének 1,2 dl-ét. Turmixold össze, amíg az alapanyagok jól elkeverednek.

  5. Miközben a turmixgép dolgozik, öntsd hozzá lassan az olívaolajat, időnként állítsd meg a gépet, és kapard le a turmixgép faláról az odatapadt hozzávalókat. Addig turmixold, amíg a pesto krémes állagú lesz. Kóstold meg, és ízlés szerint sózd és borsozd.

  6. Egy nagy tálban keverd össze a tésztát a kívánt mennyiségű pestóval. Ha szükséges, hígítsd a mártást a félretett főzővízből, egyszerre 2 evőkanálnyi hozzáadásával.

4 összetevős banánpalacsinta

4 összetevős banánpalacsinta

Elkészítési idő: kb 30 perc

Miért fogjátok imádni?

30 perc alatt elkészül, gluténmentes, mindenki imádni fogja, folytassuk? Nincs benne cukor, magas a fehérje- és rosttartalma. 

Hozzávalók

  • 1 Banán: Csak egy közepes, érett banán kell hozzá. Fontos, hogy olyan legyen, amin már szép barna foltok vannak, mert ettől lesznek a palacsinták természetesen édesek és puha állagúak a kisgyerekek számára.

  • 2 Tojás: Két tojás adja a palacsintákhoz a szükséges fehérjét. 

  • 2 evőkanál liszt: Próbáld ki a  kókuszlisztet, mert gabona- és gluténmentes, ráadásul egészséges zsírokat tartalmaz. De készítheted zabpehelyliszttel, mandulaliszttel, teljes kiőrlésű vagy sima liszttel is.

  • 2-3 evőkanál tej: Használhatsz bármilyen tejet, amit szeretnél. Mi általában növényi tejet preferálunk, de a sima tej vagy akár az anyatej is tökéletesen működik.

Titkos tipp:

Ha marad palacsintatészta, öntsd bele jégkockatartóba, takard le fóliával, és fagyaszd le. Később csak vedd elő, és olvaszd ki a mikróban vagy a tűzhelyen, amikor gyors palacsintára vágytok! 😊

Elkészítés

  1. Pépesítsd a banánt: Válassz egy szép érett banánt, ( amin már vannak barna foltok is). Egy közepes tálban törd össze villával.

  2. Add hozzá a tojásokat: Üss bele két tojást a banánhoz, és egy villával jól keverd össze. Ha maradnak benne banándarabok, az nem baj – ez ad egy kis textúrát neki.

  3. Jöhet a liszt és a tej: Keverd hozzá a (kókusz)lisztet és a tejet. Az állagának hasonlítania kell a hagyományos palacsintatésztára. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá tejet, de csak apránként, egy-egy teáskanálnyit egyszerre.

  4. Süsd meg a palacsintákat: Egy tapadásmentes serpenyőt vagy palacsintasütőt vékonyan kend meg vajjal, kókuszolajjal vagy olívaolajjal, majd melegítsd fel közepes hőfokra. Ha a serpenyő forró, tegyél bele egy púpozott evőkanálnyi tésztát minden palacsintához, és süsd 2-3 percig, amíg kissé megemelkednek, és buborékok jelennek meg a széleken.

  5. Fordítsd meg & tálald: Fordítsd meg a palacsintákat, és süsd, amíg az alja szép aranybarna lesz. Ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot. Én általában közepes hőfokon kezdem, majd közepes-alacsonyra állítom, hogy ne égjenek meg. Tisztítsd meg a serpenyőt a következő adag előtt, és ismételd meg a folyamatot. Tálald őket önmagukban, vagy kend meg vékonyan lekvárral vagy joghurttal!

Édesburgonyás, szalonnás és brokkolis tojásos muffin

Édesburgonyás, szalonnás és brokkolis tojásos muffin

Elkészítési idő: kb 30 perc

Miért fogjátok imádni?

Csak, mert finom. Ez a magas fehérjetartalmú recept gyorsan elkészíthető, laktató és finom. Nyugodtan cseréld a belevalókat ( kolbász, paradicsom, stb)  

Hozzávalók

  • 1 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy bármilyen vaj a muffinforma kikenéséhez

  • 9 nagy tojás

  • 2 evőkanál zsíros kókusztej

  • 2 evőkanál bolti salsa – válaszd a kedvencedet, a lényeg, hogy legyen egy kis íze!

  • 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális, de nagyon klassz plusz ízt ad)

  • Kóser só és frissen őrölt fekete bors

  • 6 szelet vastagra szelt bacon, apróra vágva

  • 1,5 csésze reszelt édesburgonya

  • 1 csésze apróra vágott brokkoli

Titkos tipp:

Ezek a tojásmuffinok fantasztikusan variálhatók! Próbáld ki paprikával, spenóttal vagy akár sajttal is. Egy-egy muffin tökéletes reggeli útközben, vagy egy gyors falat, ha nincs időd asztalhoz ülni. 😊

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy 12-es muffinforma mélyedéseit kend ki vékonyan ghível vagy vajjal, hogy ne ragadjon le a reggeli csoda.

  2. Készítsd el a tojásos alapot: Egy közepes tálban verd fel a tojásokat a kókusztejjel, a salsával és a sörélesztőpehellyel. Adj hozzá egy csipet sót és borsot, majd tedd félre. (Nyugi, nem baj, ha kicsit darabos marad.)

  3. Készítsd elő a baconös-zöldséges keveréket: Egy serpenyőben, közepes lángon süsd ropogósra a bacont, miközben néha megkevered. Ha elkészült, szedd ki egy papírtörlőre, hogy megszabadulj a felesleges zsírtól. A serpenyőben visszamaradt zsíron pirítsd meg a reszelt édesburgonyát és az apróra vágott brokkolit kb. 5 perc alatt, amíg megpuhulnak. (Ez az a pillanat, amikor úgy érzed, hogy profi séf vagy.)

  4. Rétegezz, mint egy művész: A muffinforma mélyedéseibe oszd el a zöldséges keveréket és a bacon darabkákat. Ezután öntsd rájuk egyenletesen a tojásos keveréket. Egy kanállal óvatosan keverj egy kicsit minden mélyedésben, hogy mindenhol egyformán eloszoljanak a hozzávalók.

  5. Sütés: Told a muffinokat a sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a tojás megszilárdul és a teteje szép aranybarna lesz. Hagyd kicsit hűlni, mielőtt kiborítanád őket a formából (ha türelmetlen vagy, ne feledd: forró!).

  6. Tárolás: Ha marad belőle (nem fog), tedd zárt edénybe, és tárold a hűtőben legfeljebb 3 napig. Hidegen is szuper, de mikróban pillanatok alatt újra felmelegítheted.

Jó tippeket adtunk?

Ugye, hogy igen. Ha van neked is recept ötleted ne habozz megosztani velünk, hiszen KINT LEHETSZ A MINIMAGON, és ez igazán szuper dolog lenne. Ide várjuk a receptet, fotóval: minimag@minimag.hu

 

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket