fbpx

A Minimag utánajárt: Ki találta fel az eldobható pelenkát?

ki találta fel a pelenkát borító

Mint azt tudjuk, rengeteg eldobható pelenkát használunk fel évről-évre. Belegondoltatok már abba, hogy mégis honnan ered az eldobható pelenka ötlete? Ki találta fel, és mikor?

Nos, bármennyire is meglepő, nem is kell az időben olyan sokat visszautaznunk, hiszen a mosható textilpelenkák nagyon sokáig az életünk mindennapos részévé vált.

1948-ban egy brit nő találta fel a mai napig is használatban lévő „formát”, amely az eldobható pelusok lavináját elindította: sokan Marion Donovannak tulajdonítják a feltalálás tényét, azonban Valerie Hunter Gordon állította elsőként elő, és Paddi néven került forgalomba.

De mégis, hogyan pattant ki a fejéből az ötlet?

Nos, talán sokunknak lehet ismerős a történet: a nevezett hölgynek 1947-ben született meg a harmadik gyermeke, és egyszerűen elege lett a textilpelenkák mosásából, továbbá vasalásából.
Úgy érezte, hogy teljesen felesleges időpazarlás a munka amit végez, és szeretett volna egy alternatívát kínálni a sorstársainak, így megálmodta az egyszer használatos, szemétbe dobható változatot.

Valerie így hát fogott egy katonai ejtőernyőt, amelyet már leselejteztek, és ezt használta külső fedőrétegként. A külső részeket pedig patentokkal rögzítette: voila! Megszületett a prototípus!

Ismerősei körében azonnal óriási népszerűségnek örvendett a darab, így megkérték Valeriet, hogy varrjon Nekik is ilyen „csodadarabot”.  Az eldobható pelenkára így, 1948-ban bejegyeztette a szabadalmat, amelyet 1949-ben meg is ítéltek Neki.

Egy csodálatos véletlennek köszönhették, hogy végül tömeggyártássá alakult a termék: Valerie édesapja egy vacsorán találkozott Robinson&Sons vállalat tulajdonosával, aki azonnal felkapta a fejét a lehetőségre.

Lám: itt vagyunk most, és (szinte) biztosak vagyunk abban, hogy a Te háztartásodban is előfordult 1-1 eldobható pelus, amelyet Valerienek köszönhetünk.
Ne feledd: a mosipelusok, lebomló pelusok óvják a környezetünket. Bár Valerie találmánya csodálatos, ám ne felejtsd el, hogy rengeteg idő annak lebomlási ideje. Óvd a környezeted!

 

De, ha ragaszkodsz az eldobható pelenkához, akkor válassz lebomlót, mint például, amit Emma Bunton talált ki:

Emma Bunton újrahasznosított pelenkát talált ki

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)