fbpx

Nyár végi kötelező irodalom – De nem úgy! | Minimag könyvajánló gyerekeknek

Nyár végi kötelező irodalom - De nem úgy!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a tanévkezdő papír-írószer-könyv beszerző túra komoly cselendzs. Egyrészt ingem-gatyám rámegy a tanszerlista elemeinek megvásárlásra, másrészt az idegrendszerem komolyan megszenvedi a megfelelő márka felhajtását.

Gondoltátok volna, hogy a 0 km-es kőtől 104 km-re nyugatra a Pritt ragasztó nem ragaszt, az UHU-nál nagyobb királyság pedig nincsen?! Én se tudtam, de a gyerek annyit hallgatta a legutóbbi tanévben az illetékes tanerőtől, hogy idén -minden belső késztetésem ellenére- direkt ezt vettem meg.

Na és ha mindez nem volna elég, a könyves vonalon mozogva hajlamos vagyok kisebb vagyont otthagyni a boltokban, mert könyvből egyszerűen soha nem lehet túl sok. (Vagy elég.)

Vonalból kimenni ér! - Könyvek, amiket lenyúltam a gyerekektől

Mindegyik gyerekem imád rajzolni, így Agócs Írisz köteteiből lassan már egész szép kis gyűjteményünk van. Hogy miért? Mert rajzolni én is imádok, csak éppen nem tudok.

Vagyis valahányszor anya-rajzolj -zsiráfot (kismacskát, oroszlánt, halott denevért, akármit), anya rajzolt egy pacát és kitartóan állította, hogy ez itt most az. Sajnos nem vették be.

Nem csoda hát, hogy amikor megjelent a Vonalból kimenni ér! – mely mondatot vagy kismilliószor ismételtem el szorongó csemetéimnek az évek alatt -, azonnal lecsaptunk rá. Akárcsak a Rajzfüzetre, ami – töredelmesen bevallom – társaival együtt sose közelítette meg a maszatos praclikat, ugyanis anya ripsz-ropsz saját felhasználású terápiás eszközcsomagot varázsolt belőlük.

Ti ne legyetek ilyen tökkelütöttek, rendeljetek eleve n+1 darabot, melyben n az otthonotokban fellelhető gyerekek száma! (N+2, ha apa is hajlamos a művészetterápia örömeit élvezni.)

Tündérek a tajgán - Alsósoknak kötelező olvasmány helyett

A tündérek népszerűsége töretlen, de egyre nehezebb olyan sztorit találni, ami valóban eredeti és humoros. (Ami nyilván a gyerekeket nem feltétlenül érdeli, de szülőként kész katasztrófa ezredszer olvasni a gyerekkel ugyanannak a mesének az ezredik átiratát.)

Nos, a Tündérek a tajgán kötettel ez egészen biztosan nem fordulhat elő! A sztori középpontjában Mimi és tündér-nagynénje oroszországi esküvője áll. Az örömteli eseményre Mimi családja a Transzszibériai Expresszel érkezik, hogy ott aztán kezdetét vegye a dínomdánom. Csakhogy a menyegzőre beállít a gonosz banya is, aki álmot varázsol a násznépre, így Miminek és teknősének, Teusznak kell kezébe vennie az irányítást.

Baranyai B. András illusztrációja

Fel is kerekednek, hogy megkeressék a banyát és megkérjék, ébressze fel az egybegyűlteket – kalandjaik során pedig sok-sok színekben gazdag szereplővel találkoznak. Friss, vicces, izgalmas történet – alsósoknak kötelező!

Az osztály vesztese - Egy kötet, ami tényleg kötelező

Mit tesz a rendes anyuka, ha a kiskamasza nem akar olvasni? Könyvekkel tömi tele a szobáját, hátha kedvet kap hozzá.

A projekthez kiváló társunk lehet Az osztály vesztese című kötet, melyet mindenképp érdemes együtt, beszélgetve is átolvasni. A történet kiindulópontja egy online bullying esemény: kikerül az osztály facebook oldalára egy esetlen alak minion jelmezben. Felette a falra írt felirat: Az osztály vesztese!

Ezután az történik, ami ilyenkor történni szokott: keresik a tettest, s közben megismerhetjük az ötödik osztályosok mikrouniverzumának sajátosságait. A sokféle gyereket, a sokféle narratívát, az egymásnak feszüléseket, a verbális és fizikai bántalmazást, a kiközösítést. Megtapasztalhatjuk, hányféle felnőtt-reakció létezik és önmagunkra is rácsodálkozunk – akkor is, ha nem akarunk.

Blanka tippje
Blanka tippje
Tovább olvasom
Olvassátok át együtt is a könyvet és beszélgessetek a testi és érzelmi határokról, a lehetséges kommunikációs stratégiákról, illetve arról, hogy kihez fordulhat gyermeked, ha maga is alulmarad a rendszerben! Ha a te csemetéd bántalmazó, fenyítések és szankciók helyett kérjétek szakember segítségét és oldjátok meg együtt a gondokat kiváltó alapproblémát!

Szamos-parti Hollywood - Nyáridéző olvasnivaló nagyobbaknak sulikezdés előtt

Az Abszolút Töri sorozat aktuális része az első világháború előtti magyar filmgyártás idejére kalauzolja a lelkes olvasókat. A Vitéz János Gimnázium diákjai ugyanis arra kíváncsiak, Kertész Mihály vajon tényleg Tony Curtiz-e, hiszen róla kell házi dolgozatot írniuk.

Miközben felfedezik a korabeli Budapest szépségét, megismerkednek a hazai filmgyártás mikéntjével és akad, aki szerelembe is esik, ráébrednek, hogy a felszín alatt nagyon erős társadalmi és nemzetiségi feszültségek forrnak, a nagyhatalmi játszmák pedig pillanatokon belül a trianoni határokhoz fognak vezetni.

Miért érdemes elolvasni?

A gyerekek valós történelmi kontextust kapnak a történelemből már ismert száraz infók mellé. Megtudhatják például, hogy az 1900-as évek elején még baloldali közlekedési rend volt érvényben Budapesten, és megérthetik a nemzetiségi kérdés sokoldalúságát is.

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, a Minimag főmuftijának helyettese és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket