Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

6 módja annak, hogyan szeress egy tinédzsert

tinédzserek szeretete

Igen, nem könnyű őket szeretni, nyugodtan dobd rám a követ, én bevallom, van itthon egy 14 évesem, és az összes ideg és szeretetre képes sejtemet próbára teszi.

A tizenévesek bonyolult világában való eligazodás olyan, mintha egy rejtélyes, korábban ismeretlen nyelvet fejtenénk meg – de ennek a kritikus szakasznak a megértése kulcsfontosságú a tartós kötelékek ápolásához. Ebben a digitális korban, amikor a tinédzserek gyakran a szüleikétől merőben eltérő világba merülnek, a mély és tartalmas kapcsolat kialakítása kihívást jelenthet. Mégis hihetetlenül kifizetődő.

Egy olyan világban, ahol a digitális hatások és a társadalmi nyomás a tetőfokára hágott, a tinédzserek szeretete és támogatásuknak megtanulása fontosabb, mint valaha.

Ez a cikk hat alapvető módot kíván feltárni a tinédzserek szeretetére és megértésére, gyakorlati tanácsokat és , mondjuk ki, bátorító szavakat nyújtva a szülőknek, mindenkinek, aki jelentős szerepet játszik egy tinédzser életében.

Merüljünk el a tinédzserek elméjébe egy fejes ugrással

Tizenévesek: Nemcsak magasabb gyerekek, hanem alacsonyabb felnőttek is, akiknek hihetetlen tehetségük van a szemforgatáshoz:)

Miközben nekivágunk ennek az utazásnak a tinédzserek pszichéjébe, egy dolgot ne feledjünk: megérteni őket kicsit olyan, mintha megpróbálnánk összehajtogatni egy lepedőt – bonyolult, de nem lehetetlen.

Kommunikáció: A megértés hídja

A tizenévesekkel való hatékony kommunikáció művészet és tudomány. A Journal of Adolescent Research nemrégiben megjelent tanulmánya szerint azok a tinédzserek, akik úgy érzik, hogy meghallgatják őket, nagyobb valószínűséggel nyílnak meg és osztják meg gondolataikat.

Ez nem jelenti azt, hogy tinisuttogóvá kell válnod, de a nyelvük megértése (ami néha csak morgásokból és emojikból állhat) kulcsfontosságú. Tehát legközelebb, amikor a tinédzsered morgolódik, ne morgolódj vissza – ez egy álcázott beszélgetés beindító morgás!

Az egyéniségük tiszteletben tartása

Ne feledd, hogy a tinédzsered szobája nem rendetlen. Ezzel csak azt akarja kifejezni, hogy "épp most találom meg önmagam, és éppen ez alatt a ruhakupac alatt vagyok".

Az egyéniségük tiszteletben tartása olyan, mintha ecsetet adnánk nekik, hogy megfesthessék saját énjük mesterművét. Azok a tinédzserek, akik úgy érzik, hogy tiszteletben tartják az egyéniségüket, magasabb önbecsülést és jobb döntéshozatali készséget mutatnak.

Tehát, ha legközelebb a tinédzsered olyan színűre festi a haját, ami nem található meg a természetben, ne feledd, hogy ezzel azt üzenik: „Ez vagyok én, törődj bele!”.

Támogató érzelmi környezet kialakítása

A tizenévesek érzelmi támogatása az érzelmeik klímájának megértéséről szól – egy kis empátia napsütés ide, egy kis türelem eső oda.

tinédzser otthon

Empátia: Az ő cipőjükben járni

Arról van szó, hogy megértsd az érzelmi hullámvasutat, amin ők utaznak, anélkül, hogy megvennéd a jegyet magadnak.

Az empatikus szülői magatartás jobb érzelmi szabályozáshoz vezet a tinédzsereknél. Tehát legközelebb, amikor a tinédzsered becsapja az ajtót, ahelyett, hogy berúgnád, próbálj meg finoman kopogtatni a szívük környékén lévő falakon.

A nyitottság és a sebezhetőség ösztönzése

Egy tinédzsert arra bátorítani, hogy legyen nyitott és sebezhető, olyan, mint előcsalogatni a macskát az ágy alól - türelem kell hozzá, és az ígéret, hogy nem ítélkeznek fölötte (vagy éppen nem kényszerítik házimunkára).

Átformáló hatású lehet egy olyan biztonságos tér megteremtése, ahol levethetik a „jól vagyok” és a „hagyj békén” páncélját.

Azok a tizenévesek, akik biztonságban érzik magukat, ha sebezhetőek, nagyobb valószínűséggel keresnek útmutatást a nehéz időkben.

Ne feledd tehát, hogy amikor legközelebb megnyílik a tinédzsered, az olyan, mint egy ritka virág, ami kivirágzik – értékeld, mielőtt újra bezárul!

A tettek hangosabban beszélnek: Gyakorlati módszerek a szeretet kimutatására

A szeretetet a tinédzserek korában nem csak hallani, hanem látni és érezni is kell olyan tetteken keresztül, amelyek rezonálnak az ő egyedi világukra.

Minőségi idő: a jelenléten túl

A minőségi időtöltés egy tinédzserrel nem arról szól, hogy egy szobában vagyunk; arról szól, hogy egy pillanatban vagyunk.

A minőségi idő jelentheti azt is, hogy csatlakozol hozzájuk egy videojátékos csatában, ahol valószínűleg látványos vereséget szenvedsz, de az erőfeszítés számít.

Kutatások szerint a közös tevékenységek erősíthetik a kötelékeket és javíthatják a kommunikációt. Szóval, porold le a játéktudásod, vagy ha elég bátor vagy, próbálj lépést tartani a legújabb TikTok táncőrületével!

Minőségi idő: a jelenléten túl ​

Szenvedélyeik és álmaik támogatása

Legyen szó akár az elektromos gitár, a kódolás vagy a környezetvédelmi aktivizmus iránti újonnan felfedezett szeretetükről, a szenvedélyeik iránti őszinte érdeklődés és támogatás megmutatása sokat mond.

Ne feledd, nem az a lényeg, hogy megértsd, miért szeretik, amit csinálnak; hanem az, hogy megértsd, hogy szeretik.

Ünnepeld az eredményeiket, vegyél részt az előadásaikon vagy rendezvényeiken, és légy a legnagyobb rajongójuk.

A tizenévesek útkeresésének elfogadása

A tizenévesek útjának elfogadása

Amint arra már ( próbáltunk) rámutattunk, a tinédzserek szeretete magában foglalja a világuk megértését, az érzelmi támogatás nyújtását és a szeretet kimutatását olyan tettekkel, amelyek rezonálnak rájuk.

A kommunikáció művészetének elsajátításától az egyéniségük tiszteletben tartásáig, az érzelmi hullámvölgyeikkel való együttérzéstől a minőségi időtöltésig minden lépés egy lépés az erősebb és tartalmasabb kapcsolat felé. És ne feledd, hogy az álmaik támogatása, függetlenül attól, hogy mennyire hangosak vagy szokatlanok, a belépőjegy a szívükhöz.

Most rajtad a sor!

Alkalmazd ezt a hat módszert a tinédzsereddel közös utadon.

Osszátok meg történeteiteket, sikereiket, és még a vicces bakikat is az út során. Mert amikor a tinédzserek neveléséről van szó, néha a nevetés tényleg a legjobb gyógyszer.

És figyu, ha élvezted ezt az utazást, miért ne osztanád meg más bátor lelkekkel, akik a tinédzserek terepén navigálnak?

Oszd meg, kommentelj, írj nekünk, ha másképp gondolod: minimag@minimag.hu.

Végül is, mindannyian együtt vagyunk ezen a hullámvasúton!

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag főszerkesztője egy kicsi és egy majdnem kamasz anyukája

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet