Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Miről lehet beszélgetni egy kiskamasszal? | Túlélő kisokos

kiskamasz túlélő kisokos
Ha kiskamaszod van, ismerős lehet az az állapot, hogy egyik nap markánsan véleményt nyilvánít akár egy országos közügyről, másik nap pisi-kaki viccekkel szórakoztat. Ha megkérdezed mi volt az iskolában, biztos lehetsz (?) abban, hogy semmi sem történt és elvonul. Mégis hidd el, ez még az a kor, amikor várja a beszélgetést, akkor is, ha úgy érzed küzdened kell érte.

Mi segíthet?

  • ha nem nyomulunk
  • ha ott vagyunk amikor ő akar mesélni
  • érdeklődünk a  hobbijáról, barátairól
  • meghallgatjuk és nem osztjuk az észt (folyamatosan)
kiskamasz túlélő kisokos

Mi az a 3 téma, amit szülőként biztosan húzzunk elő a kalapból?

1. nemi érés, szexualitás

Szerencsés esetben, kiskorától kezdve beszélgetünk vele erről a témakörről, ismeri a bugyiszabályt, vannak szavai a nemi szervekre. 

Ebben az életkorban itt az idő beszélni a menstruációról, magömlésről, hiszen a nemi érés is egyre korábban jelentkezik. 

Jelenleg a gyerekek  – átlagosan – először 11 évesen látnak pornót, ezért fontos arról is beszélni, hogy mit jelent az intimitás, szerelem, szeretkezés és arról is, hogy amit ott látnak, az nem a valóság

2. bullying- iskolai és online is

2. bullying- iskolai és online is

Folyamatosan jelen lévő téma és az is fontos információ szülőként, hogy a gyerekek nagy része a társaitól kér segítséget, amiből nem biztos, hogy valós megoldás születik.

Az iskolai zaklatás (verés, csúfolás, kiközösítés, pletyka, megfélemlítés, online térben: fake profil, csetből kizárás, bosszúképek terjesztése,  stb.) minden közösségben jelen van.  

Jó, ha szülőként vannak ismereteink erről a témáról és tudunk róla beszélni: mi a teendő olyankor, ha a gyerekünk az elkövető, az áldozat, vagy szemlélője az esetnek. Tanítsuk meg, hogy képes legyen kiállni magáért és segítséget kérni egy felnőttől. 

3. alkohol, cigaretta, drogok

3. alkohol, cigaretta, drogok

Higgyétek el, nincs messze az az idő, amikor kipróbálják.

Ne azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy mi lesz HA kipróbálja, hanem légy felkészült AMIKOR kipróbálja.

Hiába a törvényi szabályozások, a gyerekek megoldják és mindig van olyan felnőtt, aki egy kis plusz pénzért kihozza a dohányárut, alkohol megtalálható a legtöbb háztartásban – sokszor fel sem tűnik, ha a gyerekek fogyasztanak belőle, ha ezt mértékkel teszik.

Droghoz meg a legkönnyebb hozzájutni, hiszen ott nem kell személyit villogtatni, “csak” pénz kell hozzá.

Beszéljünk a különféle szerek (dohány és alkohol is) hatásairól, gondoljuk végig, hogy milyen példát mutatunk: bort iszunk és vizet prédikálunk?

Konklúzió

Mindegyik témánál hasznos, ha eszünkbe jut, mi mivel és hogyan küzdöttünk ebben az életszakaszban és milyen támogatásra, információkra lett volna szükség a szüleinktől.

Kérdezzetek bátran és meséljetek nálatok most milyen témák pörögnek.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

KISKAMASZOK

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet