fbpx

Mit tehetsz, ha nem olyan lett a bizonyítvány | Kamaszokkal az élet

rossz bizoníyítvány

Manapság már nem lehet elsunnyogni a jegyeket, mert a szülők többségének be van állítva, hogy azonnal értesítést kap egy-egy jegyről, bejegyzésről, de így is fontos lehet arról beszélnünk, hogy hogyan támogassuk (https://minimag.hu/csalad/kamaszkor/szulokent-jelen-lenni-a-kiskamaszaink-eleteben/ ) a kiskamaszt, ha épp most nem lett túl fényes az a bizonyítvány.

Ha ebben semmi meglepő nincs és tudjuk, hogy a gyerek ezekért a jegyekért megtette, amit tud, akkor az a dolgunk, hogy ismerjük el az erőfeszítéseit és támogassuk őt továbbra is abban, hogy ezt folytatni tudja.

Ha viszont nem a képességeinek megfelelően teljesít, akkor érdemes együtt átbeszélni, hogyan lehet (pozitív irányba) változtatni a következő félévben.

Lépésről lépésre

rossz bizonyítvány

Üljünk le –  amikor nyugodtak vagyunk – beszélgetni. Fontos, hogy a gyerek is elmondhassa a gondolatait, véleményét, hallgassuk őt türelmesen végig.

  • Keressük meg, mi az amiben jó, ott mi működik, ebből mi használható egy számára nehezebb tantárgynál.
  • Az adott tárgyban mi okozza a nehézséget? Milyen segítségre, támogatásra lenne szüksége?
  • Milyen tanulási módszerei vannak?
  • Mi lehet a reális cél az adott tantárgy kapcsán?
  • Mi tudja őt motiválni?
  • Hogyan lehet ezt a tantárgyat a mindennapokkal összekötni, hogy kézzelfoghatóbb legyen számára?
  • Mi legyen a jutalom az erőfeszítéseiért

Fontos szülőként arra is figyelni, hogy egy-egy rossz jegy miatt, soha ne egy kedves, szeretett tevékenységtől tiltsuk el, mert attól nem tesz több energiát a nehezebb területre, csak egy újabb okot adunk arra, hogy miért is utálnivaló az, ami nem megy, hiszen pont a sikerélménytől fosztjuk meg.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeim a Minimagon: 

Gurin Eszter

További cikkek a témában

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket