Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az önbizalomhiányról… kamaszkorban

önbizalomhiány kamaszkor
A kamaszok, tinédzserek alacsony önértékelése, az önbizalomhiány sajnos nem ritka, és problémákat okozhat a társaikkal, a döntéshozatalban, valamint szorongással és depresszióval jár. Első körben nézzük meg, hogyan ismerhetjük fel, hogy kamaszunknak önbizalomhiánya van.

Ismerős az első pattanás emléke? A nem ismerek magamra, mert hol sírok, hol visítva nevetek – és közben nem értem, hogy mi történik? A menő nagylány/fiú vagyok, de azért még jó lenne egy ölelés anyától? Ezeket idézzétek fel, amikor nem ismertek a kiskamaszotokra, vagy éppen látjátok a tükör előtt szenvedni.

Hol jelentkezik az önbizalomhiányuk? (akár úgy is, hogy közben más témákban simán megmondják a tutit)

Testkép és külső megjelenés:

Testkép és külső megjelenés:

a kamaszok fizikailag is sok változáson mennek keresztül (első szőrszálak ijedelme/öröme; pattanások, növekedés, hízás, nemi jellegek fejlődése) és gyakran érzik magukat kényelmetlenül vagy elégedetlenül a testükkel. A közösségi média és a társadalmi elvárások is erős nyomást gyakorolnak rájuk, hogy megfeleljenek egy bizonyos szépségideálnak. Ebben a korban az ideált bizony a társak és az influenszerek diktálják.

társas kapcsolatok

Társas kapcsolatok:

fontos az elismerés és elfogadás az osztálytársaiktól,  barátaiktól. Az elutasítás vagy a kirekesztés érzése önbizalomhiányhoz vezethet. A kamaszok gyakran aggódnak azért, hogy nem tartoznak egy csoporthoz sem, vagy egy adott csoportból kilógnak. A bullying is erősen önbizalomromboló hatású.

Iskolai teljesítmény és elvárások: 

örökös stresszforrás.  Tanulási nehézségek, nehezedő tananyag, tanárok és szülők elvárásai, az alacsony osztályzatok mind-mind önbizalomhiányhoz vezetnek

Összehasonlítás másokkal

Összehasonlítás másokkal:

a  (kis)kamaszok gyakran hasonlítgatják magukat másokhoz, a médiában sugallt ideálokhoz képest jellemzően nem ők kerülnek ki győztesen ebből a méricskélésből. Ilyenkor úgy érezhetik, hogy nem érik el azokat az eredményeket vagy nem olyan szépek/okosak/gazdagok/sportosak/viccesek, mint mások.

Szülői hatások:

az elsődleges szocializációs közeg a család, így nem lehet megkerülni a szülői hatásokat sem. Ha a szülők kritikusak vagy túlzott elvárásaik vannak a gyerekkel szemben, az negatívan hat. Ugyanakkor a pozitív szülői támogatás és a bizalom erősítő hatása is jelentős lehet.

Korábbi negatív tapasztalatok:

például zaklatás vagy bántalmazás, súlyosan csökkenthetik a kiskamaszok önbizalmát és önértékelését.

Identitás keresése:

ez inkább a serdülőkor későbbi szakaszában jellemző, de fontosnak tartottam megemlíteni. Ebben az időszakban keresik a saját identitásukat és helyüket a világban. Az identitászavar és a bizonytalanság szintén önbizalomhiányhoz vezethet.

Hogyan támogathatjuk jól a gyerekeink önbizalmát? A következő hónapban innen folytatjuk!

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

További cikkek kamasz témában

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet